Каталог Бойни изкуства

Добавете Вашия клуб в Каталога за бойни изкуства, като попълните формата. За повече информация, моля свържете се с нас.

Как да се защитим от Прегряване и Топлинен удар

Как да се защитим от Прегряване и Топлинен ударПрегряването и топлинният удар (известен още като слънчев удар) се получават от прекомерното излагане на слънце или на висока температура. Въпреки че повечето хора внимават да не прекалят, има случаи, когато могат да не дооценят силата на слънцето, например ако са на почивка в тропическа страна.

Симптоми

Прегряването се характеризира със слабост, виене на свят, гадене и схващане на мускулите от загуба на течности сол, докато топлинният удар е по-тежък, тъй като крие опасност от перманентно увреждане на мозъка, дори и смърт. Симптомите на топлинния удар включват липса на изпотяване, висока температура, учестен пулс, главоболие, притеснение, треперене и припадък.

Прочети още: Как да се защитим от Прегряване и Топлинен удар

Тайните на подмладяването

Тайните на подмладяванетоПланинските жители на Хималаите са известни с дълголетието си. Нещо нормално е за хунзите да живеят 120 години в добро здраве, дължащо се на водата, богата на минерали, на екологично чистия въздух и храната, богата на комплекс от въглеводороди, така както и на активния и целенасочен начин на живот. На островите Питкарип в Тихия океан е обичайно хората, прехвърлили седемдесетте, да се трудят редом с двадесетгодишните. Местните жители дължат силата и жизнеността си на природосъобразния начин на живот и на хранителен режим, състоящ се основно от зърнени храни, плодове и зеленчуци.

В Китай лекарите са изучавали тайните на подмладяването с хилядолетия и са знаели от древността как да поддържат функционирането на половите жлези в напреднала възраст с помощта на билки, акупунктура и специални физически упражнения, наречени тай чи и ци гуи.

Прочети още: Тайните на подмладяването

Здрав дух в здраво тяло!

Здрав дух в здраво тяло!Изключително голяма е защитната роля на движението. То управлява множество процеси в организма и оказва влияние на всички органи и системи. Така че за регулярния спорт може да обобщим:

  • Ефективно се бори с наднорменото тегло - множество изследвания показват, че 45-минутни тренировки на велоергометър два пъти седмично позволяват на участниците трайно да намалят подкожните си мазнини, като успоредно се редуцират и мазнините около вътрешните им органи.
  • Активното движение намалява симптомите на депресия - дължи се на факта, че по време на движение тялото отделя повишени количества медиатори като серотонин и ендорфин. Смята се, че при депресия тренировките за издръжливост са точно толкова ефективни, колкото й медикаментозната терапия. Освен това се наблюдава и повишено самочувствие, и значително добро общо състояние, което своевременно намалява рецидивите на болестта в сравнение с пациенти, които приемат лекарства.

Прочети още: Здрав дух в здраво тяло!

Ползата от активното движение

aktivno-dvijenie-zdraveЖлези. Спортуването повлиява особено благоприятно функцията на жлезите. Щитовидната жлеза освобождава големи количества от хормоните тироксин и йодторонин, които засилват обмяната на веществата, а енергийният оборот се повишава дори в период на покой. От друга страна, надбъбречните жлези отделят повишени количества адреналин. Хормон, който активно повишава пулса и кръвното налягане, което активира дейността на мускулите, а допълнително отделеният кортизол стимулира складирането на въглехидрати в черния дроб.

Друга, особено важна за доброто здравословно състояние на организма жлеза - задстомашната, отделя равномерни количества инсулин, при което се повишава числото на инсулиновите рецептори и те се сенсибилизират. В резултат клетките получават по-голямо количество глюкоза, а нивото на кръвната захар се понижава - т. е., спортуването се превръща в идеална превантивна мярка срещу диабет тип 2.

На последно място, но не по важност, са половите хормони и по-специално тестостеронът, който по време на физическа активност и известно време след това се отделя в значително повишени количества. При дамите той циркулира също в артериите, но в по-малки количества. Именно тестостеронът е този, който стимулира изграждането на мускулна тъкан.

Прочети още: Ползата от активното движение

Потребност от желязо в храната

Потребности от минерали за спортистиПо отношение на минералите, желязото привлича най-голямо внимание. Много спортисти, специално жените имат железен дефицит. Това се свързва с увеличените загуби на желязо, което се дължи отчасти на загубите му с потта, а също така на увеличени загуби с урината и стомашно-чревно кървене като последствие от интензивни и продължителни физически натоварвания. При жените спортистки, които спазват диета за поддържане на ниско тегло съществува допълнителен риск от желязо дефицитна анемия. Ето защо специално внимание трябва да се обръща на съдържанието на желязо в храната.

Прочети още: Потребност от желязо в храната

Вие сте тук:Начало Arrow Статии Arrow Здраве