Каталог Бойни изкуства - Травми и контузии https://www.warrior-bg.com/statii/travmi-i-kontuzii Mon, 19 Feb 2018 06:28:04 +0000 Joomla! - Open Source Content Management bg-bg За мускулните крампи https://www.warrior-bg.com/statii/travmi-i-kontuzii/125-za-muskulnite-krampi https://www.warrior-bg.com/statii/travmi-i-kontuzii/125-za-muskulnite-krampi

За мускулните крампи Нормално мускулите се свиват, когато се използват, и се разтягат, когато движението е завършено или друг мускул се движи в противоположна посока. Ако мускул се свие силно, без след това да се отпусне, изпитвате болката от мускулните крампи. Те най-често се появяват нощем и засягат мускулатурата на долните крайници, особено на подбедриците и стъпалата. Обикновенно от крампи страдат по-възрастните хора, но понякога се срещат и при деца и се наричат „болки на растежа”.

]]>
warrior.catalog@gmail.com (Каталог Бойни изкуства) Травми и контузии Thu, 28 Mar 2013 08:33:13 +0000
Навяхване на китката https://www.warrior-bg.com/statii/travmi-i-kontuzii/27-navqhvane-na-kitkata https://www.warrior-bg.com/statii/travmi-i-kontuzii/27-navqhvane-na-kitkata

Навяхване на киткатаКакво представлява навяхването на китката?
Навяхването на китката представлява увреждане на връзките на китката. Китката е съставена от много кости и няколко стави между тях. 

Всяка една от връзките, които поддържат тези стави и кости, може да бъде увредена и да се получи навяхване на китката.

Какви са степените на навяхване на китката?
Според тежестта на увреждането, навяхванията могат да се разделят в три степени: 
I степен (лека) - връзките на китката са разтегнати или имат микроскопични разкъсвания. 
II степен (умерена) - увреждането е по-тежко и някои от връзките на китката са частично разкъсани. 
III степен (тежка) - една или повече от връзките на китката са напълно разкъсани или изтръгнати от местата, където се залавят за костите.

]]>
Травми и контузии Fri, 22 Jul 2011 03:01:11 +0000
Сътресение на мозъка (комоцио) https://www.warrior-bg.com/statii/travmi-i-kontuzii/8-satresenie-na-mozaka-komotzio https://www.warrior-bg.com/statii/travmi-i-kontuzii/8-satresenie-na-mozaka-komotzio

Сътресение на мозъка (комоцио)

Мозъчното сътресение е най-честата закрита травма на мозъка. Тя се съпътства с или без краткотрайна загуба на съзнание и преходно разстройство във функциите на мозъка, което може да предизвика голям брой физични, когнитивни и емоционални проблеми. Мозъчното сътресение не води до увреждане на мозъчната тъкан. Липсват късни последствия и усложнения.

Какво може да причини сътресение?

Главният мозък, както и гръбначният, са потопени в гръбначномозъчна течност, чиято функция е да предпазва мозъчната тъкан от сътресение, т.е. тя служи като амортисьор. Въпреки това при по-силни или бързи механични фактори тази течност не е в състояние да предотврати травмата.

]]>
Травми и контузии Tue, 14 Jun 2011 07:35:04 +0000
Студено или топло при контузия https://www.warrior-bg.com/statii/travmi-i-kontuzii/9-studeno-ili-toplo-pri-kontuziya https://www.warrior-bg.com/statii/travmi-i-kontuzii/9-studeno-ili-toplo-pri-kontuziya

Студено или топло при контузия

Знаете ли кога да използвате лед и кога топлина при спортни травми? Повечето атлети налагат лед на контузията, но не всички са убедени, че знаят кога се слага топло. Следните инструкции ще ви помогнат да разберете.

]]>
Травми и контузии Tue, 08 Mar 2011 13:31:54 +0000
Упражнения против контузия на коленете https://www.warrior-bg.com/statii/travmi-i-kontuzii/10-uprazhneniya-protiv-kontuziya-na-kolenete https://www.warrior-bg.com/statii/travmi-i-kontuzii/10-uprazhneniya-protiv-kontuziya-na-kolenete

 

Упражнения против контузияна коленете

Има някои упражнения, които облекчават болката в коленете или помагат за възстановяване след травма. Те трябва да се правят внимателно и с много постепенно увеличаване на натоварването. Произходът на болката задължително трябва да бъде установен от специалист, който да назначи основно лечение.

 

1. При силни болки коленете колкото може по-често се прави следното: сяда се на една табуретка така, че ходилата да са стъпили на пода и с длан, леко сгъната като паничка, се потупва по капачките на двете колена (или по болящото коляно, ако боли само едното). Добре е, един цикъл да бъде над 100 потупвания, а упражнението да се прави колкото може по-често. Упражнението го знам от мой приятел, който има стара травма и досега не е открил по-добър начин да облекчава пристъпите на болка, да речем при лошо време.

]]>
Травми и контузии Tue, 08 Mar 2011 13:15:22 +0000