Каталог Бойни изкуства

Добавете Вашия клуб в Каталога за бойни изкуства, като попълните формата. За повече информация, моля свържете се с нас.

История на карате

История на карате

В края на 8 век след н.е. Япония-страната на Изгряващото слънце /Нип-Пон/ се оказва на границата на една огромна културна империя, включваща в себе си Китай, Индия, Пакистан, Виетнам, Лаос и Камбоджа. Всяко културно течение, родено в тези страни, влиза в Япония последно, след като е било обхванало целият югоизточен свят. Но постепенно, в 9 век Япония и по-специално островите и, стават част от културната зона на източната част на Стария свят.

Именно на границата между 8 и 9 век в Япония нахлува култура, носеща със себе си и новата религия - будизма, която става част от религиозния живот на островите, новата писменост - йероглифите, заимствани от Китай, новата форма на литература - поезията и т.н.

Висшето общество на Япония силно се китаизира, буквално копирайки културата на своя велик съсед. Наред с културата и образованието на японска земя прониква и борбата, наречена Чан Фа или китайски бокс, включващ удари с ръце и крака. Японските средновековни войни са имали своя национална борба - Тоде, в която преобладавали захвати, хвърляния и удари.

Времето, неумолимо стяга в един възел тези два вида борба, по такъв начин, че след няколко века този синтез на бойни изкуства завладява целия свят. Този процес е осъществен най-напред на остров Окинава. Оригиналното разположение на острова-далече от централната част на Япония и континентален Китай, става благоприятна почва за обединяване на двете борби Тоде и Чан Фа в друг вид единоборство, наречено по-късно Карате-до.

Благодарение на усилията на Гичин Фунакоши карате от бойно изкуство се превръща в спорт със свои правила и система за подготовка.