Каталог Бойни изкуства

Добавете Вашия клуб в Каталога за бойни изкуства, като попълните формата. За повече информация, моля свържете се с нас.

Каузата борбата да не бъде извадена от олимпийските игри

Каузата борбата да не бъде извадена от олимпийските игриОще български олимпийски шампиони се обявиха в подкрепа на каузата борбата да не бъде извадена от олимпийското семейство. Румяна Нейкова, Стоянка Груйчева, Сийка Келбечева, Николай Бухалов, Ваня Гешева, Здравка Йорданова, Светла Оцетова и Екатерина Дафовска се събраха, за да обявят твърдата си позиция в подкрепа на този спорт. Олимпийските ни шампиони подписаха декларацията, която ще бъде изпратена до Международната федерация по борба (ФИЛА) и до Международния олимпийски комитет (МОК).„Всеки спорт, включен в олимпийските игра, би могъл да последва тази съдба", коментира Румяна Нейкова.

"Може би в борбата наистина трябва да помислят за правилниците си", сподели Стоянка Груйчева.

„Когато чух, че искат да извадят борбата от олимпийските игри, много се изненадах - каза Сийка Келбечева. - Не вярвам, че могат да допуснат спорт като борбата, толкова древен, да отпадне от програмата на игрите."

„Спорт като борбата, който е сред първите на олимпийски игри, има място на олимпиада - заяви Николай Бухалов. - Борбата е част от историята на МОК, а ние трябва да се учим от историята. Мисля, че здравият разум ще надделее."

„Бях много изненадана, когато научих новината. Като спортист, като човек, чийто живот е минал в спорта, ми стана мъчно за борбата. Надявам се, че този спорт ще остане част от олимпийското движение", коментира Ваня Гешева.

„Шокиращо е наистина, но това не е първото, което се случва с олимпийската програма - обяви Здрака Йорданова. - През годините виждаме, че се добавят нови спортове. Има такива, които едва оцеляваха. Олимпийската идея е най-великото нещо и ние сме съпричастни към това, което преживяват представителите на борбата. Традициите трябва да бъдат пазени."

Друга наша олимпийска шампионка Светла Оцетова пък заяви: „На следващия ден след като разбрах за изваждането на борбата, заминах за конгрес, където се срещнах с някои от членовете на Изпълкома на МОК и интересното е, че и те бяха изненадани от това как е преминало гласуването. Споделиха, че преди това борбата е бил единственият спорт, който не е положил усилия, не е лобирал за оставането си. Имаше и недоволство от президента на международната федерация по борба."

„Може би това е един добре обмислен ход на МОК. Може би целта е била наистина да се смени президентът на Международната федерация по борба. По-скоро интересите са включени в тази идея за изваждането на борбата", сподели Екатерина Дафовска.

Олимпийските ни шампиони взеха отношение и по темата с обществените поръчки и дискусията между министерството и някои федерации. Големите ни спортисти бяха единодушни, че високо спортно майсторство не се постига с обществени поръчки

Вие сте тук:Начало Arrow Новини Arrow Каузата борбата да не бъде извадена от олимпийските игри